Natuur, sport en educatie

Door de seizoenen heen zijn er leuke activiteiten afgestemd op de omgeving van onze opvanglocaties. Dit zijn zowel binnen- als buitenactiviteiten. Individuele- en groepsactiviteiten dragen bij aan de ontwikkeling en plezier van uw kind.

Regelmatig zorgen wij voor sport- en spelactiviteiten waaraan kinderen kunnen deelnemen. Dit stimuleert hun vermogen tot samenwerken, hun doorzettingsvermogen, hun motoriek en denkvermogen.

Voorbereidende 3+ activiteiten

Op ons kinderdagverblijf bereiden wij kinderen voor op de basisschool door te zorgen voor 3+ activiteiten. Door allerlei taalspellen en spellen die de sociale vaardigheden stimuleren die nodig zijn voor de basisschool, bereiden wij peuters spelenderwijs op het basisonderwijs voor.

De invloed van natuur & groen

Ook vinden wij natuur een belangrijke component in het opvoeden van kinderen. Natuur is altijd spannend, anders en nieuw. Uit onderzoek blijkt dat met name heel jonge kinderen die veel in de natuur zijn, zich beter kunnen concentreren, minder stress hebben en minder vaak ziek zijn.

Natuurbeleving draagt ook bij aan specifieke ontwikkelingsgebieden zoals de ontwikkeling van de motoriek en het denkvermogen, het gebruiken van de zintuigen en een goede sociale ontwikkeling (samenwerken, doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen). Ook doet de natuur een beroep op de morele ontwikkeling: respect voor de omgeving, planten en dieren.

Ouders kiezen tegenwoordig vaak de kinderopvang uit op hoe vaak de kinderen daar buiten spelen en in hoeverre natuur en duurzaamheid een rol spelen. Wij spelen elke dag buiten met de kinderen. Ook als het regent. We hebben voor alle kinderen regenlaarsjes staan die zij aantrekken als ze naar buiten gaan en het regent. Maar we gaan ook vaak op stap de natuur in. We zoeken bijvoorbeeld takjes of blaadjes waar we mee gaan knutselen. Ook een bezoekje aan de kinderboerderij staat met grote regelmaat op het programma.

Ontwikkelingen groene locatie de Dreef

De voormalige directeur had de wens om de hele dagopvang van het kinderdagverblijf aan de Meervalstraat uiteindelijk te verhuizen naar de locatie aan de Dreef bij onze BSO, op de mooie groene locatie waar we 1400m2 buitenspeelruimte kunnen benutten. Daar kan er optimaal genoten worden van het naastgelegen Hornmeerpark, de voetbalvelden, het zwembad, de sporthal en de midgetgolf.

KindKoers zou dit plan graag realiseren maar het is nog onduidelijk hoe dit zich in de toekomst gaat ontwikkelen. Er was reeds een werkgroep ‘Tuin’, waar ouders en personeel aan deelnamen. Op Pinterest zijn foto’s verzameld door deze werkgroep om te verduidelijken hoe de buitenruimte er uit zou moeten gaan zien. KindKoers hoopt met deze plannen verder te kunnen gaan en houdt u van de ontwikkelingen op de hoogte.

Bij KindKoers willen we u al zoveel mogelijk geen kant – en – klare speeltoestellen meer, maar boomstammen, wilgentunnels, zandbakken, moestuintjes en kruidentuintjes en nog veel meer. We willen plekken creëren waar kinderen op zoek kunnen naar allerlei beestjes, plantjes, bloemen en takjes. Een mooie en bijzondere uitdaging die we met zijn allen met veel plezier aangaan!